dilluns, 29 de gener del 2018

Història Alternativa de la Filosofia (I)

L'alumnat de 1r de batxillerat de l'IES n°3 de Dénia fara un projecte titolat "Dones de la Història de la filosofia".
El projecte té com a objectiu donar a conèixer el treball filosòfic de 20 dones que no surten als manuals de Història de la filosofia, i sobretot, fer referència a les seves aportacions al debat filosòfic. Per realitzar, aquest treball l'alumnat ha fet grups de 4, per fer un tractament individualitzat de cada filòsofa, coordinats, els 20 grups, per un grup de 5 alumnes dels 3 grups-classe del centre, que coordinaran i donaran suport al treball dels seus companys, a més, de ser les encarregades de recopilar tota la informació produïda per les seves companyes.
També seran les encarregades de fer la presentació pública del treball col·lectiu.

diumenge, 28 de gener del 2018

Metafísica, què som?

L'existència com a tal, què és, i el sentit de la mateixa existència, per què, són reflexions que l'ésser humà ha realitzat al llarg de la història, individual i col·lectivament. Aquestes reflexions sorgeixen quan no hi ha resposta satisfactòria individualment des d'allò que ofereix la col·lectivitat o sentit comú, és a dir, quan el relat hegemònic de les institucions que ens proporcionen la nostra identitat rellisca en allò que nosaltres entenem, o quan som interpel·lats pels fets ocorreguts en la nostra pròpia història, o dit en altres paraules,  quan en allò que considerem la nostra pròpia existència ve colpejada, per fets i situacions que ens porten a un vertigen des d'un buit que pareix impossible d'omplir.
Excepcions d'aquestes consideracions serien, per una banda, si formes part d'una societat on l'únic punt del dia de la pròpia existència és saber que fer, ja que totes les altres necessitats són cobertes i a més hi ha gent que segueix aquesta tradició amb diferents situacions per cobrir les necessitats bàsiques, i per altra banda, si formes part del grup administrat per un/a funcionari/a qualificat per poder-te interpel·lar amb aquestes qüestions i ja pots signar contractes de treball.
Fer-se la pregunta, o les preguntes, explicita posar en qüestió les disponibilitats semàntiques i les possibilitats lingüístiques, ja que el nostre propi llenguatge ja té implícit una resposta estàndard, i les seves pròpies crítiques o bifurcacions acceptades.
En tot cas, fer-se la pregunta és un acte públic de rebel·lió, i/o un acte privat de recerca de la pròpia identitat. En qualsevol cas, és un acte transcendent.
Què som? Per què som? En la seva versió transcendent sempre han de concloure de forma pública i/o privada, en respondre, qui sóc?

Els materials disponibles per realitzar l'exercici són la pel·lícula de T. Malick, L'arbre de la vida, que ofereix un relat de l'autor del que entén ell com a existir i el seu possible sentit.
També es disposa del llibre de text que marca les disponibilitats semàntiques de les institucions actuals de saber.
I com a materials complementaris, per una banda, el llistat d'enunciats del funcionari amb qualificació en l'espai i el temps assignat, i per altra, la pel·lícula Matrix, on s'ofereixen pistes de per què ens fem la pregunta, i les seves afeccions a la pròpia existència, així com, la pel·lícula The Shutter Island, on també s'ofereixen pistes, del qüestionament de la realitat donada, però amb diferents desenllaç de la pel·lícula Matrix. Per finalitzar, s'ofereix la pel·lícula "La educación prohibida" per començar a esbrinar el/la propi/a alumne/a que s'ha fet d'ell/a fins ara.
Sort.